At væve portaler


2 december – 18 december 2022
KH7 artspace in Århus, Denmark


ENG:
Over time, I care about the immediate, to consciously live on and with the earth. In this exhibition, I weave materials from the surrounding nature - wool from sheep that graze in my forest and raw materials from granite that have been hidden since the last ice age - into the works, and I engage in dialogue with female voices from sci-fi literature about motherhood, life and work. With a series of new works, I reflect on how motherhood is inscribed in an artistic practice, like in the ceramic work inspired by Parsipur's character Mardokht or in the column of infinity, whose jars symbolize the numerous shoulders we, women, stand on.


DK:
“Med tiden kerer jeg mig for det nære, for at leve bevidst på og med jorden”.

Jeg bor og lever i og med naturen, og har til udstillingen At væve portaler på KH7 Artspace skabt værker af materialer i min nærhed: Uld fra får, der græsser i skoven omkring mit hjem og værksted, bliver forarbejdet og brugt i værket Dosmerseddel, hvor grov sort uld er nålefiltet på let hvid silke. Råstoffer fra granit, som kom til syne i min skov efter at være gemt under overfladen siden sidste istid, bliver pulveriseret og påført de keramiske skulpturer, som er kernen i min praksis, inden brændingen.

Jeg er optaget af moderskabet og kunstnerens praksis, og jeg tager udgangspunkt i mit eget liv. Med inspiration fra teoretiker og tænker Donna J. Haraways hybrider og forbundne arter, er jeg interesseret i hvordan en kunstnerisk praksis og moderskabet sameksisterer - for moderskabet kan ikke tages ud af ligningen for min egen kunstneriske praksis. Hvordan moderskabet indskrives i kunstnerens praksis som et åbenlyst og legalt, ja, sågar et positivt generende element, er jeg interesseret i at finde ud af både for mig personligt, men også som en refleksion i vores samtid.

I denne udstilling er science fiction til stede på flere planer. I referencerne til sci-fi litteratur, som jeg har båret og lyttet til under skabelsen af udstillingen, samt i valget af helte, specifikt Ursula K. Le Guin og Shahrnush Parsipur. Fra hvert deres udgangspunkt skaber de anti-helte, som beholdere for liv, fortællinger der rodfæster sig i mig, personligt. De skaber historier om at putte noget nyttigt og smukt i en pose eller krukke, bringe det til hjemmet, som i denne kontekst også kan læses som en art beholder, for derefter at tage det ud, vise det og dele det, for at gemme det og cirkulært viderebringe det til eftertiden. Fortællingerne, kvinderne, børnene har åbnet sci-fi portaler hos mig, som jeg vil væve sammen i denne udstilling.
I et keramisk værk har jeg plantet mig selv som et træ, inspireret af Parsipurs karakter Mardokht fra værket Kvinder uden mænd. Jeg har lavet en uendelighedssøjle af krukker, som en ode til kvinderne, der står på skuldrene af hinanden i generationer efter generationer.  Gennemgående i udstillingen bliver man mødt af nyproducerede værker, som peger på ovennævnte kvinder og deres litterære stemmer i dialog med min egen. Vi taler om moderskabet, om kunsten, om værket.

Medvirkende:
Annika Hviid
Henriette Noermark (kurator)
Fårerne på Elling Møllegård
Min familie
Rudolf Steiner børnehaven Silkeborg
Tak for gode snakke til Maria Kjær Themsen
Øvrige på Elling Møllegård (Uran, Nikkel, Radon, Alva, Base)

Litteraturliste:
Fire veje til tilgivelse, Ursula K. Le Guin
Bæreposeteorien om fiktion, Ursula K. Le Guin
Leonoras rejse, Susanne Christensen
Kvinder uden mænd, Shahrnush Parsipur
Frie oplevelser, Sharhnush Parispur
Dune, Frank Herbert
Den ovale dame, Leonora Carrington
Produktionsæstetik, Cecilie Ullerup Schmidt
Beklædning imod kvinder, Anne Boyer
Udgående fartøj, Ursula Andkjær Olsen
Staying with the Trouble, Donna J. Haraway
Et cyborg manifest, Donna J. Haraway

Tak for støtten til:
Kulturudviklingspuljen i Århus Kommune
Statens Kunstfond

photo: Jacob Friis-Holm Nielsen
Mor som klippe, 2022
Ceramic, granite
55 x 60 x 55 cm
Uden titel (kvinder), 2022
Ceramic
265 x 50 x 38 cm
Produktionsæstetik (højtid), 2022
Glazed ceramic
Mobil statue / uldskaber fartøj, 2022
Wool, silk, metal, wood, ceramic, wheels, bikecycle lights
140 x 28 x 40 cm
Mobil statue / sakrofag fartøj, 2022
Glazed ceramic, wheels
65 x 120 x 54 cm
front
Produktionsæstetik (skygge), 2022
Ceramic
Plantet som et træ, 2022
Glazed ceramic, granite
115 x 55 x 53 cm
Dosmerseddel (hver dag har jeg en liste der hedder hverdag), 2022
Wool, silk, metal, wire, clothes peg
280 x 100 x 25 cm

Notorisk dræber (that’s how worldling gets on with itself in dragontime), 2022
Ceramic, wheels, nut and bolts
65 x 54 x 52 cm
Back to Top